Lezing: In Amerika is alles groter.

New York

New York – gefotografeerd door Roberto Vivancos (Bron: pexels.com)

Op zaterdag 20 maart wordt er een lezing gehouden in de Kurioskerk, Julianalaan 38, 8932 AA, in Leeuwarden. De lezing heeft het thema: In Amerika is alles groter en zal gegeven worden door Margaret Art.

We beginnen om 14.30 uur en het einde zal ca. 16.30 uur zijn. De kosten voor deze middag bedragen € 5,00 Dit is inclusief de consumpties.

In verband met de RIVM- richtlijnen kunnen er een beperkt aantal leden aan deze middag deelnemen.

Over de lezing

New York had zich sinds het einde van de 19de eeuw door industrie en handel ontwikkeld tot een van de grootste, welvarendste en meest dynamische steden van de wereld. Er wonen tegenwoordig ongeveer tien miljoen mensen in New York en in het grootstedelijk gebied iets meer dan tweeëntwintig miljoen. New York staat hiermee in het lijstje met de tien grootste steden ter wereld. Het is op veel gebieden één van de belangrijkste steden ter wereld: handel, financiën, kunst en mode. De drukte en levendigheid geven de stad de bijnaam “The City That Never Sleeps”.

New York

Tussen 1800 en 1855 nam het aantal inwoners van New York toe tot bijna het viervoudige. Het “Commissioners’ Plan” van 1811 projecteerde de nieuwe straten in Manhattan volgens een schaakboordpatroon. Er ontstond ook behoefte aan open ruimte.

De handelsaristocratie lobbyde voor de aanleg van groot publiek park, naar het voorbeeld van het Bois de Boulogne in Parijs of het Londense Hyde Park. In 1859 werd Central Park geopend. Het langwerpige park strekt zich uit over 4 kilometer van 59th tot 110th Street en heeft een totale oppervlakte van 341 hectare.

Tijdens de wereldtentoonstelling in New York van 1853 gaf Elisha Otis voor een ademloos publiek een spectaculaire demonstratie van een nieuwe uitvinding waaraan hij in de jaren ervoor samen met zijn zonen had gewerkt: de ‘safety elevator’, of veiligheidslift.

In 1857 werd het eerste exemplaar van Otis lift geïnstalleerd in het Haughwout Building in New York, een gloednieuw warenhuis met gietijzeren gevels van 5 verdiepingen. Rond 1870 waren door de firma Otis al circa 2000 liften geplaatst in heel Amerika. Dit had enorme gevolgen voor de architectuur: gebouwen konden nu hoger worden.

Dankzij nieuwe ontwikkelingen in de bouwtechniek, zoals de komst van het taalskelet, was dit al mogelijk, maar de hoogte van gebouwen bleef nog beperkt door het ontbreken van veilige liften. Er ontstond een nieuw soort gebouw: de wolkenkrabber.

Opgeven:

U kunt zich opgeven na 2 maart bij: Klaasje Jonker telefoon 06-80 078 387. Graag uw lidmaatschapsnummer bij de hand houden.